NOS NieuwsAangepast

Ongeveer 20.000 docenten staken morgen

Zeker 164 middelbare scholen zijn morgen dicht in verband met een staking van docenten. Bij de organiserende Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben zich zo'n 20.000 stakers gemeld, verspreid over ruim 700 scholen.

De 164 scholen zijn dicht of de lessen komen te vervallen. In dat laatste geval kunnen leerlingen wel naar school komen om daar te werken. De stakende docenten worden verwacht op een manifestatie in de Jaarbeurs in Utrecht.

De staking is gericht tegen de plannen van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs. Ze wil de onderwijstijd uitbreiden van 1000 tot 1040 uur en bezuinigen op het passend onderwijs. Ook zijn de docenten tegen de inkorting van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

Begin januari werd er ook al drie dagen gestaakt, door ongeveer 1200 leraren. Deze demonstratie van de vakbond Leraren in Actie (LIA) werd niet ondersteund door de AOb, die vond het niet gepast om direct na de kerstvakantie te staken.

Inhoudsloos

Naar aanleiding van de demonstratie schreef Leraren in Actie een brief aan de Eerste Kamer, waarin werd opgeroepen om tegen het wetsvoorstel te stemmen. "Deze wet lost niks op, maar vergroot alleen de problemen."

De vakbond is bang dat de plannen van de minister de kwaliteit van het onderwijs zullen schaden. "Nu al wordt 30 procent van de lessen gegeven door onbevoegde leraren en het tekort neemt jaarlijks toe. Nu al is er op veel scholen sprake van inhoudsloze ophokuren voor leerlingen omdat er geen middelen zijn om bekwame en bevoegde leraren in te huren, als die al te vinden zijn."

Volgens de vakbond betekent de wetswijziging dat leraren zeven dagen meer moeten werken zonder enige vorm van compensatie. "Kortom: De werkdruk wordt verhoogd, het ziekteverzuim neemt toe en het beroep wordt nog minder aantrekkelijk. En dat is slecht nieuws voor Nederland", aldus het LIA.

Scholieren

Eind december demonstreerden ook scholieren tegen de plannen van minister Van Bijsterveldt om het aantal verplichte lesuren uit te breiden.

De scholieren noemen het "ophokuren". Ze denken dat ze veel tijd niets te doen zullen hebben, omdat ze wel in de klas moeten zitten, maar geen les zullen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl