NOS NieuwsAangepast

Topmannen in de verdediging in Davos

Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos dat vandaag van start is gegaan, voelen topmannen van bedrijven zich gedwongen het kapitalisme te verdedigen.

"Het kapitalisme is wellicht het slechtste systeem dat er is, op alle andere systemen na, want die zijn nog slechter", zei een ironische David Rubenstein van de Amerikaanse investeringsmaatschappij The Carlyle Group tijdens een debat. De schuldencrisis in Europa en de dreiging van recessie hangen als een donkere wolk boven het jaarlijkse samenkomen van hooggeplaatsten in de skistad.

De topman van Bank of America, Brian Moynihan, zei tijdens hetzelfde debat dat een cyclus van groei en achteruitgang er nu eenmaal bij hoort en dat banken de afgelopen tijd al veel hebben gedaan om excessen tegen te gaan.

Schuldencrisis

De schuld van de huidige slechte economische situatie moet ook niet alleen bij bedrijven gezocht worden, betoogde Ben Verwaayen. De topman van Alcatel-Lucent vindt dat regeringen ook blaam treft. "Waarom heeft Europa twee jaar nodig om tot een conclusie te komen die men al veel eerder had kunnen bereiken?"

Verwaayen duidt daarbij op de schuldencrisis en de nood tot ferme actie en betere samenwerking tussen de eurolanden om die crisis te bezweren.

Deloitte-topman Joe Echevarria stelde dat het tijd is voor "barmhartig kapitalisme". "Je zult te maken krijgen met meer regulering. De maatschappij moet beschermd worden, ook als dat betekent dat je minder hard kunt groeien."

Merkel

Later vandaag zal bondskanselier Merkel een speech houden in het onder sneeuw bedolven Davos. Mogelijk gaat ze dan ook vertellen hoe zij de eurocrisis de komende tijd wil aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl