NOS NieuwsAangepast

EU wil privacy internet beter beschermen

Brussel wil de privacy van internetgebruikers beter beschermen. De Europese Commissie komt met nieuwe regels, waardoor digitale gegevens niet zonder toestemming door anderen kunnen worden gezien en gebruikt.

Uitgangspunt is dat bedrijven alleen gegevens mogen verzamelen als de gebruiker toestemming geeft. Er komen boetes voor het schenden van die regel. Bovendien moeten bedrijven die ontdekken dat hun klantgegevens zijn 'gelekt' naar derden, dat onmiddellijk aan de gebruikers laten weten.

Ook krijgen Europese burgers het recht om persoonlijke informatie van het internet te laten verwijderen. Ze krijgen het recht om 'vergeten te worden', zoals Brussel het noemt.

Achterhaald

Volgens Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) maakt 72 procent van de Europeanen zich zorgen over de veiligheid op internet. De huidige regels uit 1995 zijn achterhaald, omdat internet toen nog nauwelijks bestond.

Het Europees Parlement moet het voorstel nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat de regels gaan gelden voor alle EU-lidstaten.

Facebook

Bits of Freedom (BOF), een Nederlandse beweging die opkomt voor digitale veiligheid, is blij met de nieuwe regels. Veel mensen vinden het volgens Ot van Daalen van BOF bijvoorbeeld niet prettig dat hun surfgedrag wordt gevolgd. "Het gevolg kan zijn dat je wordt overladen met advertenties waar je niet op zit te wachten. Mensen die op internet informatie zoeken over ernstige ziekten, moeten misschien een hogere verzekeringspremie betalen of ze worden geweigerd."

Van Daalen verwacht dat de nieuwe regels een stimulans zullen zijn voor e-commerce. "Klanten op internet zijn nu vaak terughoudend, omdat ze het niet vertrouwen."

Onderdeel van de maatregelen is ook een recht op portabiliteit van sociale netwerken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld over kunt stappen van Facebook naar Google+ met medeneming van al je gegevens. "Ook dat heeft met privacy te maken", zegt Van Daalen, want zo krijg je het gevoel dat je controle hebt over je eigen bestanden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl