NOS NieuwsAangepast

Webwinkels balen van ING-storing

Naast ING-klanten hebben ook webwinkels last van de storingen bij de bank. De afgelopen drie dagen kon er geen gebruik worden gemaakt van internetbankieren bij ING. Daardoor konden mensen geen internetaankopen via iDEAL betalen.

ING heeft 4 miljoen klanten die internetbankieren en iDEAL is de favoriete betaalmethode zegt brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Schade

Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, kan de schade voor webwinkels oplopen tot "miljoenen euro's per dag". Dan gaat het om gederfde inkomsten, omdat mensen afhaken, maar het levert ook imagoschade voor webwinkels op.

Wel benadrukt Jongen dat het moeilijk precies te berekenen is, omdat mensen ook later alsnog de aankoop kunnen doen.

Geen schadevergoeding

Wel is duidelijk dat webwinkels geen schadevergoeding kunnen verwachten. Er is sprake van overmacht, net zoals bij bijvoorbeeld een pinstoring. ING wijst erop dat er genoeg andere manieren zijn om internetbestellingen te betalen.

Mensen kunnen bijvoorbeeld met een creditcard, via Paypal of desnoods na de verzending betalen. "Er zijn voldoende alternatieven en die kennen de klanten ook en daar zullen ze gebruik van maken", zegt ING-directielid Michael Koutstaal.

Jongen brengt daar tegenin dat het maar de vraag is of mensen over al die betaalmogelijkheden beschikken en of ze daadwerkelijk de moeite nemen.

Afspraken

Thuiswinkel.org laat het er niet bij zitten en wil graag nieuwe afspraken met ING maken om de schade in de toekomst te kunnen beperken.

"We gaan ING erop aanspreken. Het is te gek voor woorden, er moet wat gebeuren", aldus Jongen. Hij verwacht een luisterend oor van de bank en hoopt dat die de daad bij het woord voegt.

Maximum

iDEAL werkt sinds gisteravond weer volledig, maar de ING-website voor internetbankieren wordt geleidelijk aan opengesteld.

Een maximumaantal mensen kan tegelijkertijd inloggen. Vandaag voert ING testen en controles uit. Het is nog niet zeker wanneer alles het weer volledig doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl