NOS NieuwsAangepast

Egypte: een jaar na de revolutie

Op de eerste verjaardag van de revolutie loopt het Tahrirplein in Caïro opnieuw vol met duizenden mensen. Sommigen hoopvol gestemd en blij met de bereikte veranderingen, anderen ontevreden over wat er de afgelopen periode in Egypte is bereikt. Precies een jaar geleden begon op het Tahrirplein de opstand die leidde tot de val van president Mubarak.

Tot gisteren gold in Egypte nog steeds de noodtoestand, die al in 1981 na de moord op president Sadat werd ingesteld. Vandaag is die voor het eerst vrijwel geheel opgeheven. Alleen in bepaalde gevallen, namelijk bij "misdragingen van tuig", blijft de noodtoestand gelden, kondigde militair leider Tantawi gisteren aan. Wat dat in de praktijk betekent, maakte hij niet duidelijk.

Ook kondigde Tantawi aan dat vandaag 1900 mensen zullen worden vrijgelaten die door militaire rechtbanken zijn veroordeeld. Volgens activisten zijn er sinds het aftreden van Mubarak zeker 12.000 mensen op die manier veroordeeld. Veel van hen kregen straf voor gewelddadigheid, terwijl ze alleen aan het demonstreren waren.

Revolutie niet compleet

Veel Egyptenaren vinden dat het militaire regime dat na de val van Mubarak aan de macht kwam te weinig doet om het land te democratiseren. Ze vinden dat er te weinig verandert. Ze willen dat de macht zo snel mogelijk wordt overgedragen aan een gekozen president.

Anderen vinden het logisch dat er nog niet veel veranderd is, omdat Egypte nu vooral stabiliteit nodig heeft zodat de economie zich kan herstellen. De revolutie is inderdaad nog niet compleet, zeggen ze, maar de militaire raad zal uiteindelijk opstappen en in de tussentijd moeten we ze niet hinderen.

Verkiezingen

Van november tot januari konden de Egyptenaren voor het eerst in tientallen jaren door vrije verkiezingen een parlement te kiezen. De conservatieve Moslimbroederschap kreeg de meeste zetels in het parlement, maar komt een paar zetels tekort voor de absolute meerderheid. De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid kreeg 47 procent van de stemmen, goed voor 235 van de 498 zetels.

Het parlement van Egypte heeft een lid van de Moslimbroederschap tot voorzitter gekozen. Onder Mubarak was de partij verboden en dat een moslimbroeder parlementsvoorzitter zou kunnen zijn, was onvoorstelbaar.

De militaire raad die de macht in handen heeft, blijft aan tot na de presidentsverkiezingen, die in juni worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl