NOS NieuwsAangepast

Crone: wees alert op kickboksgala's

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden trekt aan de bel over vechtsportgala's van louche organisaties. Zaterdag wordt een kickboksgala in zijn stad gehouden van een organisatie die eerder uit Amsterdam werd geweerd omdat er veel criminelen bij betrokken zouden zijn.

Leeuwarden gaf wel toestemming voor het evenement, omdat de gemeente niet de juiste verordening had om op tijd uit te zoeken om wat voor organisator het gaat. Inmiddels heeft burgemeester Crone de verordeningen aangepast zodat hij organisaties van evenementen snel kan doorlichten.

Crone raadt alle burgemeesters in het land aan hetzelfde te doen. "Je kunt dan zeggen ik verbied een bepaald evenement, omdat je de zekerheid hebt dat de organisatie niet deugt, maar je kunt ook concluderen dat er geen criminaliteit is en dat het mag doorgaan."

Benadeeld

It's Showtime was de eerste die in Nederland kickboxgala's organiseerde in een voetbalstadion, De Arena in Amsterdam. Sinds 2010 zijn ze niet meer welkom in de hoofdstad, omdat het volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een "netwerkbijeenkomst van de georganiseerde misdaad" zou zijn.

De organisator van de gala's voelt zich door de houding van de Leeuwarder burgemeester opnieuw benadeeld. Volgens hem wordt een eerlijke sport kapot gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl