NOS NieuwsAangepast

Praatclub voor wereldelite van start

Door economieredacteur Leen Kraniotis

Het Zwitserse stadje Davos is van woensdag tot en met zondag weer even het centrum van de wereld. Er komen 2600 genodigden uit de hoogste kringen bijeen om de stand van de wereld te bespreken tijdens het jaarlijkse World Economic Forum. Onder hen zijn dit jaar veertig staatshoofden, achttien centrale bankiers en meer dan duizend topmannen en -vrouwen uit de zakenwereld.

Bondskanselier Merkel zal de openingstoespraak houden en uit het Nederlandse bedrijfsleven zijn onder meer Unilever-topman Paul Polman en Shell-topman Peter Voser aanwezig.

'Occupy Davos'

De hoog gelegen stad (1560 meter boven zeeniveau) is niet gemakkelijk te bereiken, maar toch zal ook de Occupybeweging dit jaar van zich laten horen in Davos. In plaats van tenten heeft een groepje demonstranten iglo's gebouwd, van waaruit ze tijdens het Forum hun boodschap willen verkondigen. Op het Forum zelf zijn ze niet welkom, de iglo's staan bij het treinstation van Davos, buiten het zicht van de congresgangers.

Maar de organisatoren lijken wel te beseffen dat het ook in Davos niet 'business as usual' kan zijn, na een jaar van eurocrisis in Europa en wereldwijd groeiende tegenstand tegen de doelgroep van Davos, de rijkste 1 procent. Klaus Schwab, die in 1971 het Forum oprichtte, roept zakenmensen op zich nederiger op te stellen en zegt dat "sommigen nog steeds niet geleerd hebben van hun fouten in het verleden".

En ook bij de bijeenkomsten is plaats voor kanttekeningen bij de economische wereldorde. Zo is de allereerste bijeenkomst meteen een 'debat over kapitalisme' en volgen er discussies over de 'Wereldwijde risico's in 2012: De kiemen van een dystopie', 'De dreiging van een verloren generatie' en 'Een wereldwijde economische crisis'.

Banen

De CEO's in Davos denken dat het creëren van banen de belangrijkste bijdrage is die ze kunnen leveren. "Door de trage economische groei en de hoge werkloosheid is er een groot risico van sociale uitsluiting. Dus het creëren van werkgelegenheid door bedrijven is nu enorm belangrijk", zegt Unilevertopman Paul Polman op het YouTube-kanaal van het WEF.

Volgens Polman wil voedselgigant Unilever werk gaan bieden aan een half miljoen kleine boeren wereldwijd. De topmannen willen ook duidelijk maken dat globalisering niet alleen betekent dat er banen verdwijnen richting lagelonenlanden. Het kan ook betekenen dat multinationals uit opkomende landen hiernaartoe komen en voor werkgelegenheid zorgen. Zo zegt Vineet Nayar, de topman van het Indiase IT-bedrijf HCL Technologies, dat zijn bedrijf 10.000 banen gaat creëren in Europa en de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl