Omstreden Franse genocidewet aangenomen

De Franse Senaat heeft een omstreden genocidewet aangenomen. De wet verbiedt het de Turkse massamoord op de Armeniërs in 1915 te ontkennen.

Het ontkennen van de genocide kan nu een straf opleveren tot één jaar gevangenisstraf of een boete van 45.000 euro, vergelijkbaar met de straf die staat op het ontkennen van de Holocaust.

De wet werd aangenomen ondanks Turkse dreigementen. Dat land dreigde vandaag nogmaals met sancties als de wet zou worden aangenomen.

Verdrukking

Er kwamen vele honderdduizenden Armeniërs om bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Volgens de regering in Ankara zijn er tijdens en na de Eerste Wereldoorlog Armeniërs gedood in Turkije, maar was er van genocide geen sprake.

Volgens de Turken waren de Armeniërs niet de enige groep die in de verdrukking kwam in die chaotische tijd. De Armeniërs stellen dat het om een stelselmatige volkerenmoord door de Turken ging. Die lezing werd in 2001 al in een Franse wet vastgelegd.

'Verkiezingsstunt'

De Turkse regering meent dat de nieuwe wet niets anders is dan een verkiezingsstunt van president Sarkozy om de 500.000 Armeniërs in Frankrijk achter zich te krijgen. Vorige maand reageerde Turkije al woedend toen het wetsvoorstel in het Franse lagerhuis werd goedgekeurd.

Turkije riep toen zijn ambassadeur in Parijs voor even terug en verbrak de militaire, economische en politieke banden met Frankrijk. Wat de Turkse reactie dit keer zal zijn, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl