NOS NieuwsAangepast

'Ik weigerde juist de cijfers te manipuleren'

Door verslaggever economie Eva Wiessing

Toen Andreas Georgiou in 2010 aantrad als directeur van Elstat, het statistisch instituut van Griekenland, liepen de begrotingstekorten ineens enorm op. Niet omdat de Griek invloed had op wat er werd uitgegeven, maar omdat hij de valse cijfers van de Griekse regering naar de prullenbak verwees. Onder hem werd het begrotingstekort over 2009 zo bijgesteld van 13,6 naar 15,4 procent.

Nu wordt hem verweten dat hij met oud-premier Papandreou samenspande om het begrotingstekort juist veel hoger voor te stellen dan dat daadwerkelijk was. Zo kon de regering extra bezuinigingen doordrukken in het parlement.

Het Griekse Openbaar Ministerie in Athene onderzoekt of oud-premier Papandreou vervolgd kan worden. Ook Georgiou en twee medebestuursleden van Elstat hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van maximaal levenslang.

'Land geschaad'

In een interview met de NOS ontkent Georgiou stellig dat hij de cijfers gemanipuleerd heeft. Integendeel, de regering wilde juist altijd mooiere cijfers erdoor drukken, zegt Georgiou.

"Er werd druk uitgeoefend toen we bezig waren met de cijfers om de regels te overtreden. Leden van het bestuur van dit instituut wilden zelfs persoonlijk stemmen op de cijfers, voordat die naar Eurostat zouden gaan. Dat heb ik natuurlijk geweigerd."

Het werd hem door zijn eigen medewerkers niet in dank afgenomen. Die kwamen in opstand tegen de directeur omdat hij de zaken te pessimistisch voorstelde. Nadat zij hem hadden aangegeven omdat hij "het land had geschaad", werd een gerechtelijk vooronderzoek gestart. Twee onderzoeksrechters zijn al maanden met de zaak bezig.

Goedkeuren

Ook op zijn werk wordt het hard gespeeld. In september bezette de bond het gebouw en daarna volgden meerdere demonstraties. De vakbond van zijn eigen instituut eist dat de cijfers over het begrotingstekort en de staatsschuld alleen naar het Europese Eurostat worden gestuurd, als de medewerkers die hebben goedgekeurd.

Het is een eis waar Georgiou niet mee akkoord gaat. Hij stelt dat zijn cijfers nu volledig volgens de internationale regels worden vastgesteld. Het bewijs daarvoor, zegt hij, is dat Eurostat de gegevens uit Griekenland voor het eerst in de geschiedenis van de Griekse statistiek drie keer achter elkaar formeel heeft goedgekeurd.

Intussen is het wel lastig werken met onwillig personeel. "Op de gevoelige afdelingen waar het begrotingstekort en de schuld worden vastgesteld, wordt loyaal gewerkt. Maar het is moeilijk voor het personeel om in zo'n vijandige omgeving je werk te doen. Ik heb bewondering voor ze."

Steunbetuigingen

Georgiou heeft 74 omvangrijke dossiers naar justitie gestuurd, "een virtuele vrachtwagen vol", om zijn gelijk aan te tonen. Bovendien heeft hij steunbetuigingen gekregen van het Europees Statistisch Instituut in Luxemburg, Eurostat. Ook het Nederlandse CBS staat achter hem, zegt Georgiou.

Of Papandreou ook voor de rechter moet verschijnen, is nog uiterst onzeker. Eerst zal het Griekse parlement een beslissing moeten nemen over de vraag of justitie een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem mag starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl