NOS NieuwsAangepast

Kritiek op verwerking afval uit Napels

In de haven van Rotterdam wordt vandaag het eerste afval uit Napels gelost. Het schip van afvalverwerker Van Gansewinkel kwam gisteren aan in de haven. Het afval wordt verwerkt in de afvalenergiecentrale AVR in Rozenburg.

De miljoenenstad Napels weet al tijden niet meer waar het naartoe moet met zijn vuil. Verbrandingsovens kunnen het niet verwerken en er is ondercapaciteit. Rommel hoopt zich daardoor op in de straten van Napels. Bij zomerse hitte klagen inwoners over ondraaglijke stank. Ze steken de afvalhopen geregeld in brand om de uitbraak van ziektes te voorkomen.

In Nederland is ruimte genoeg in de afvalcentrales. Afvalverwerker Van Gansewinkel heeft een vergunning voor het verwerken van 50.000 ton. De komende tijd wordt 25.000 ton verwerkt. En energiebedrijf E.on onderhandelt met Italië over de verwerking van 150.000 ton afval.

Lucratieve business

Nederland heeft twaalf afvalcentrales waarin elektriciteit wordt opgewekt, maar er is te weinig afval. Bedrijven zoeken dus naar oplossingen. Al sinds enige tijd wordt er afval uit Duitsland en Engeland gehaald.

Hoogleraar energietechniek Bendiks Jan Boersma van de TU Delft vindt dat het "niet de goede kant" op gaat. Het zou voor bedrijven een stimulans kunnen zijn om meer afval af te scheiden.

Maar "we moeten natuurlijk zo weinig mogelijk afval genereren", zegt Boersma. "Nu wordt het een soort lucratieve business."

Schadelijke stoffen

Boerma heeft meer kritiek. In Italië wordt afval veel minder gescheiden dan in Nederland. Schadelijke stoffen als kwik blijven daardoor in het afval zitten. Hoe geavanceerd de centrales in Nederland ook zijn, bij verbranding komen deze schadelijke stoffen vrij.

Boersma: "Op zich is er niks mis met Italiaans afval, maar je moet je afvragen of het niet beter is om het lokaal te verwerken. Afval verbranden is natuurlijk niet schoon, er komt geen schone lucht uit de pijp. Dus ik vraag me af waarom we dat hier moeten hebben. Energie kun je ook uit het verbranden van gas halen, wat veel schoner is."

Het is ook vrij onduidelijk wat voor afval het precies is, zegt Boersma. "Ik heb begrepen dat afval dat al jarenlang ergens ligt, ook hier verbrand wordt. Het is zo'n grote hoeveelheid, schepen vol, en wie controleert dat?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl