Chinook-helikopter op weg naar Gilze-Rijen

In Gilze-Rijen in Brabant komt vandaag een CH-47 Chinook helikopter van Boeing aan. Het gevaarte vertrok begin deze maand uit de Amerikaanse staat Delaware en zal worden gebruikt voor onderhoudstrainingen, die voorheen alleen in de VS werden gegeven.

In het kielzog van de helikopter worden ook nog acht zeecontainers met lesmateriaal aangevoerd. De karavaan rijdt vanmiddag over de weg van Amsterdam naar Gilze-Rijen. Om 19.30 uur moet het hele transport zijn afgerond.

Speciaal vervoer

De verhuizing wordt uitgevoerd door het bedrijf Koninklijke Saan, gespecialiseerd in industriële verhuizingen. Na aankomst vanochtend in Amsterdam werd de gigantische helikopter met dubbele rotors op een speciale dieplader gehesen.

Momenteel wordt er in Gilze-Rijen gewerkt om een opleidingsterrein gereed te krijgen. Zo zijn er in een oud kantoorpand tegenover de vliegbasis van Gilze-Rijen twee verdiepingen uitgezaagd om de Chinook onderdak te kunnen bieden voor het lesprogramma.

Werkgelegenheid

Boeing verhuist de opleiding voor monteurs van Chinook Helikopters naar Nederland. Daardoor wordt ons land de enige plek in de wereld met die opleiding. De praktijktrainingen worden gegeven in het Rotary Wing Training Center, een trainingscentrum van de World Class Aviation Academy en Gate2, een luchtvaartcluster dat bedrijvigheid, werkgelegenheid en onderzoek in de regio moet stimuleren.

In Gate2 wordt er samengewerkt tussen ondernemers, de provinciale en lokale overheden en hogescholen en universiteiten die onderzoek doen. Het bedrijfsleven moet leerplekken bieden voor de studenten.

De komende tijd zullen vanuit zestien landen tussen de 400 en 500 cursisten naar Nederland komen. De eerste opleidingen staan gepland in maart.

Specificaties CH-47 Chinook helikopter (meer)Lengte 15,88 meterHoogte 5,77 meterBreedte 3,79 meter (zonder rotoren)Rotordiamater Draaiende rotoren 30,18 x 18,29 meterGewicht Leeg 11.151 kg, maximaal 24.494 kgSnelheid Maximaal 315 km/uurVlieghoogte Maximaal 7000 meter bij twee motorenPassagiers 33 volledig bepakte militairen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl