NOS NieuwsAangepast

EU stelt olieboycot in tegen Iran

De Europese Unie stelt per 1 juli een invoerverbod in voor olie uit Iran. Ook worden sancties opgelegd aan de centrale bank in Teheran.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen zullen dat volgens de diplomaten vandaag bekrachtigen. De EU volgt hiermee het voorbeeld van de Verenigde Staten, die al eerder een embargo instelden.

De sancties zijn gericht tegen het Iraanse atoomprogramma. Iran zegt dat het uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, maar het Westen vreest dat het land werkt aan een atoombom.

Van de olie die Iran exporteert, gaat zo'n 20 procent naar de EU. Het gaat om ruim 12 miljard euro per jaar. Daarmee is de EU na China de op één na grootste afnemer van Iraanse olie. Ook China zou ook een invoerverbod overwegen.

Buiten schot

Dat de maatregel pas op 1 juli ingaat houdt verband met lopende contracten. Het zou de EU veel geld kosten als die contracten nu aan de kant worden geschoven.

Ook moet een oplossing voor Griekenland worden gevonden. Dit land is voor eenderde afhankelijk van Iraanse olie. Brussel gaat bekijken of voor Griekenland binnen de EU een oplossing wordt gevonden of dat olie uit andere landen wordt äangevoerd. Ook gaat er veel Iraanse olie naar Italië en Spanje.

De Nederlandse minister Rosenthal spreekt over "bijtende'' sancties, die het regime hard moeten treffen, maar de bevolking buiten schot laten. EU-buitenlandchef Catherine Ashton zegt dat de maatregel Teheran aan de onderhandelingstafel moet dwingen.

De sancties van de VS hebben het bewind al in verlegenheid gebracht, zegt correspondent Thomas Erdbrink. Als gevolg van de boycot is de waarde van de munt rial gekelderd, wat de Iraniërs in hun portemonnee merken. "Europa geeft ze geen uitweg, dit kan binnenlands gezichtsverlies voor de leiders betekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl