NOS NieuwsAangepast

Hollande ziet geen rivaal in Sarkozy

Door correspondent Ron Linker in Parijs

In de Parijse voorstad Le Bourget heeft de socialistische presidentskandidaat François Hollande geprobeerd zijn positie te verstevigen. De koploper in de peilingen hield een toespraak voor ruim 10.000 aanhangers: "Ik vertegenwoordig uw hoop, en ik ga u de victorie schenken", sprak Hollande.

Hollandes rede werd voorafgegaan door een optreden van de in Frankrijk nog altijd populaire Yannick Noah (ex-tennisser en tegenwoordig zanger), die de aanwezigen opriep om over drie maanden te kiezen voor Hollande.

Video's

Daarna volgde een campagnevideo met twee data die socialisten in het geheugen gegrift hebben: 10 mei 1981, toen die andere François, Mitterrand, de verkiezingen won. Hij was de laatste socialistische president van Frankrijk.

En 22 maart 2002, toen de socialisten bij de verkiezingen verslagen werden door het extreem-rechtse Front National. De video eindigde met de campagne-slogan: 'Le changement, c'est maintenant' (de verandering, die is nu).

Rivaal

De hoofdact was een speech van maar liefst 75 minuten van Hollande. Die probeerde de kiezer duidelijk te maken dat hij de man is die in alle opzichten een contrast vormt met president Sarkozy: in woord en daad.

Zonder de naam Sarkozy te noemen, zette hij zich af tegen de huidige president en alles waar die voor staat: "Mijn ware tegenstander heeft geen naam, geen gezicht. En toch regeert hij. Mijn rivaal is de financiële wereld".

Na afloop waren de meeste aanwezigen tevreden: "Hollande heeft hier de basis gelegd voor de overwinning", zei een aanhanger. Een vrouw twijfelde: "De campagne is nog lang. Sarkozy kan nog terugkomen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl