NOS NieuwsAangepast

Meer drankpatiënten op spoedposten

Door redacteuren Rinke van den Brink en Josephine Truijman

De afgelopen jaarwisseling zijn meer patiënten bij spoedeisendehulpposten binnengebracht waarbij overmatig alcoholgebruik een rol speelde, dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder alle spoedeisende hulpen in Nederland.

Bekijk hoeveel patiënten na overmatig drankgebruik bij u in de buurt op een hulppost belandden.

Minister Schippers van Volksgezondheid noemt de resultaten van het NOS-onderzoek "schokkend". Ze kondigt aan harder te gaan optreden tegen drankmisbruik en binnenkort met maatregelen te komen.

Geturfd

Van de 99 hulpposten in ons land hebben er 73 bruikbare gegevens geleverd. Daar steeg het aantal patiënten dat na overmatig alcoholgebruik naar de spoedpost kwam van 481 met Oud en Nieuw 2010-2011 naar 586 rond de laatste jaarwisseling. Dat is een stijging van 22 procent

Toch ligt het totaal aantal drankpatiënten op de hulpposten zeer waarschijnlijk hoger. Zo wordt op tien hulpposten alleen alcoholvergiftiging geturfd. Andere soorten letsel veroorzaakt door drankmisbruik worden niet als zodanig geteld. Iemand die na drankmisbruik valt en zijn schouder breekt, wordt er geteld als gebroken schouder.

Als de geregistreerde drankpatiënten worden meegeteld van de zeven hulpposten die alleen over de laatste jaarwisseling cijfers hebben, komt het totaal aantal patiënten bij de laatste jaarwisseling op 631. Dat betekent een stijging van meer dan 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Toename

Bij 40 van de 73 hulpposten die meededen aan het onderzoek is sprake van een toename van het aantal drankpatiënten. Bij 17 ziekenhuizen is het precies gelijk gebleven en nog eens 16 spoedposten constateerden in de nieuwjaarsnacht juist een daling van het aantal patiënten waarbij alcoholmisbruik in het spel was. In die laatste categorie ging het meestal om kleinere ziekenhuizen met lage aantallen patiënten op de spoedeisende hulp.

Verschillende burgemeesters en korpschefs vroegen direct na de jaarwisseling aandacht voor het toenemend drankmisbruik. Dat leidt tot veel overlast, agressie en geweld en dus meer patiënten op de Spoedeisende Hulp. Daardoor zijn er ook hoge kosten mee gemoeid.

Hele jaar

Verschillende hulpposten tekenen bij hun cijfers aan dat het drankmisbruik niet alleen in de nieuwjaarsnacht toeneemt. Het hoofd van de grote post van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ziet "een toename van het aantal letsels samenhangend met alcoholgebruik door het hele jaar heen."

Ook het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, dat geen precieze gegevens kon leveren, wijst daar op. "Het was vergelijkbaar met een 'normaal' weekend, net als vorig jaar, maar dat kunnen we niet in aantallen specificeren."

Het Westfries Gasthuis in Hoorn vertelt dat er elk weekend dronken patiënten op de Spoedeisende Hulp komen die vaak voor veel gedoe zorgen.

Schippers

Minister Schippers vindt vooral het geweld tegen hulpverleners "niet te tolereren". Op straat was het tijdens de jaarwisseling nog relatief rustig volgens de minister, "maar op de SEH dus niet".

"We gaan daar harder tegen optreden", zegt de minister. De Eerste Kamer behandelt binnenkort een wetsontwerp over een betere handhaving van de regelgeving over alcohol. Zelf werkt ze aan een plan om alcoholmisbruik strenger aan te pakken.

"Je kunt mensen niet verbieden teveel te drinken. Maar je kunt ze er zelf wel meer de gevolgen van laten dragen. Er komen extra maatregelen, daarvoor is extra geld beschikbaar. We gaan hier een streep trekken. Je blijft van hulpverleners af."

Verantwoording

Van de 99 spoedposten reageerden er 87 op ons verzoek, 14 leverden geen of geen bruikbare gegevens. De overige 73 konden over beide jaren cijfers verstrekken. Het gaat om grote en kleine spoedeisende hulpposten in het hele land, zowel in grote steden, kleinere steden als op het platteland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl