NOS SchaatsenAangepast

Record Smeekens op 500 meter

Jan Smeekens heeft op de eerste dag van de wereldbekerstrijd in Salt Lake City het Nederlands record op de 500 meter verbeterd.

De Control-schaatser kwam tot een tijd van 34,40. Zijn ploeggenoot Ronald Mulder had in december 2009 in Calgary het record op 34,52 gebracht.

Smeekens, wiens persoonlijk record op 34,66 stond, werd tweede achter de Japanner Keiichiro Nagashima, die 34,37 noteerde.

Hartstikke gaaf

"Dit is hartstikke gaaf, een bonus op deze dag", aldus de blije Smeekens, die naar eigen zeggen zowel vooraf als tijdens de race niet met het record bezig was geweest. "Ik heb me vooral gefocust op mijn techniek. Maar als je dan over de streep komt en je tijd ziet, is dat wel bijzonder."

Zondag staat de 500 meter opnieuw op het programma. "Het kan nog sneller", denkt Smeekens. "Mijn laatste binnenbocht verliep niet optimaal."

Alle Nederlanders naar PR

Stefan Groothuis, ook al uit de Control-ploeg van Jac Orie, toonde een week voor de WK sprint zijn vorm door zijn persoonlijk record met 0,46 aan te scherpen tot 34,55.

Michel Mulder (veertiende in 34,71) en Jesper Hospes (zestiende in 34,83) doken net als Groothuis voor het eerst onder de 35 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl