NOS NieuwsAangepast

Stemming omstreden internetwet uitgesteld

De Amerikaanse Senaat stelt de stemming over de wet tegen onlinepiraterij uit. De Democratische Senaatsvoorzitter Reid heeft dat bekendgemaakt. Eigenlijk zou de Senaat komende dinsdag over de zogenoemde Protect IP Act stemmen, maar "in het licht van de recente gebeurtenissen" heeft Reid besloten tot uitstel.

Met de Protect IP Act, kort PIPA, kan de toegang tot websites die illegale content aanbieden worden geblokkeerd. Ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werkt aan een dergelijke wet, de Stop Online Piracy Act (SOPA).

Omstreden

Beide wetten zijn zeer omstreden. Tegenstanders zeggen dat de wet een schending is van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, die vrijheid van meningsuiting garandeert. Uit protest ging de Engelstalige versie van Wikipedia woensdag op zwart. Ook andere sites waren die dag niet bereikbaar.

Ook eurocommissaris Kroes uitte kritiek op de Amerikaanse wetsontwerpen; volgens haar moeten de voordelen van een vrij internet gewaarborgd worden. Op Twitter zei Kroes verder dat snelheidsovertredingen ook illegaal zijn. "Maar we leggen de snelweg niet vol drempels", schreef ze.

Compromis

Reid zegt dat hij de komende tijd wil gebruiken om een compromis te smeden tussen de voor- en tegenstanders van de wet. Een nieuwe datum voor de stemming noemde hij niet.

De Senaatsvoorzitter benadrukte dat hij voorstander is van de wetten; volgens hem leidt piraterij op internet jaarlijks tot miljardenverliezen en het verlies van duizenden banen. "We moeten iets doen om die illegale praktijken te stoppen", aldus Reid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl