NOS NieuwsAangepast

Meer besmettingen Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus grijpt steeds verder om zich heen. Volgens de laatste cijfers van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er nu 243 meldingen van veehouders die vrezen dat hun bedrijf besmet is.

In de meeste gevallen gaat het om schapenbedrijven. Daarvan zijn er 125 verdacht, in 64 gevallen is besmetting aangetoond. Er zijn 107 meldingen van rundveebedrijven, maar bij runderen is besmetting moeilijker vast te stellen.

Bij geiten komt het virus ook voor, maar daar heeft het de ziekteverwekker minder hard toegeslagen. Bij twee geitenhouderijen is het virus aangetoond.

Schapen, geiten en runderen die met het virus besmet zijn, krijgen gemankeerde nakomelingen. Het Schmallenbergvirus is niet schadelijk voor mensen. Op dit moment onderzoekt de Voedsel- en Waren autoriteit nog 76 gevallen.

Het Schmallenbergvirus komt bijna in heel het land voor, behalve in de provincies Utrecht en Flevoland. De Voedsel- en Warenautoriteit houdt een kaart bij met plaatsen waar besmetting is aangetoond (deze kaart wordt bijgehouden).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl