Hogere premie kost werkgevers 1 miljard
Door economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp
Ambtenarenfonds ABP wil dit voorjaar de premie met 2 procent verhogen. Deze maatregel kost de werkgevers 1 miljard euro. De Rijksoverheid draait voor ruim 300 miljoen euro op. Werknemers zullen 5 euro netto per maand extra kwijt zijn.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt deze bedragen. Volgens hem is hier geen geld voor begroot en moeten de ministeries deze verhoging zelf opvangen in bestaande budgetten.
ABP zei vandaag dat de pensioenen misschien moeten worden verlaagd. Het fonds denkt aan een korting van 0,5 procent.
Onvermijdelijk
Daarnaast kondigden ook andere grote fondsen vandaag kortingen aan. Ook PME, PMT en PNO zullen de pensioenen verlagen. Volgens het pensioenfonds PMT, het grootste fonds in de metaal, is het onvermijdelijk dat de pensioenen moeten worden gekort als de crisis aanhoudt. Het bestuur van het fonds denkt aan een korting van 6 of 7 procent.
Wilt u weten hoe uw fonds ervoor staat, klik dan hier
Ook het andere pensioenfonds in de metaal, PME, heeft niet genoeg vermogen. Maar het fonds kan nog niet aangeven hoe groot de korting zal zijn. Bij mediapensioenfonds PNO is dat al wel bekend. Het bestuur overweegt de pensioenen met 6 procent te verlagen. Ook werknemers zullen door de maatregel worden getroffen, want ook de 'spaarpot' zal worden verlaagd.
Ook het grootste fonds, ambtenarenfonds ABP, dreigt de pensioenen te moeten korten. Het bestuur overweegt een korting van een half procent.
'Belangrijke druppel'
Onlangs stelde toezichthouder De Nederlandsch Bank (DNB) zich soepel op bij de berekening van de tekorten. Pensioenfonds Zorg en Welzijn is blij met die versoepeling. Directeur Peter Borgdorff: "Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar voor Zorg en Welzijn wel een belangrijke druppel. Het betekent dat we net boven de kritische grens uitkomen. Met als gevolg voor onze gepensioneerden en deelnemers dat we op dit moment geen pijnlijke extra maatregelen hoeven te nemen." Zorg en Welzijn haalde vorig jaar een rendement van 8,4 procent. De dekkingsgraad steeg naar 97 procent.
DNB maakte onlangs bekend dat 125 pensioenfondsen dit jaar moeten aankondigen dat ze de pensioenen zullen verlagen. De maatregel wordt dit voorjaar aangekondigd, maar gaat pas op 1 april 2013 in.
Volgens DNB-president Knot treft de korting zo'n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten. De Nederlandsche Bank heeft met het oog op de "uitzonderlijke macro-economische effecten" besloten dat fondsen niet meer dan 7 procent hoeven te korten.
Het fonds BPFV, voor de glas en de verfindustrie, zal al op 1 april dit jaar de pensioenen met 6 procent verlagen. In december volgt dan een tweede verlaging met opnieuw 6 procent.
Ook het pensioenfonds voor de Cultuur heeft de deelnemers gewaarschuwd dat dit voorjaar de pensioenen misschien moeten worden verlaagd.
Heeft u vragen of opmerkingen? Mail de redactie