NOS NieuwsAangepast

'Dood Van Dantzig groot verlies'

Nederland heeft met de dood van balletdanser Rudi van Dantzig een inspirerend choreograaf en groot man verloren. Dat zegt artistiek leider van het Nationale Ballet Ted Brandsen.

"Rudi is een van Nederlands grootste kunstenaars. Als choreograaf en als artistiek leider heeft hij een ongelooflijke bijdrage geleverd aan de bloei van de danskunst in ons land", zegt Brandsen.

Verlies

Vriend en collega Hans van Manen noemde de dood van Van Dantzig "een enorm verlies voor de Nederlandse danswereld". "Hij heeft de danskunst in ons land gepopulariseerd en heeft vrijwel alleen maar prachtige dingen gemaakt. Zonder hem was het Nationale Ballet niet geworden wat het nu is", zei hij.

Volgens danser en acteur Jan Kooijman maakte Van Dantzig heel maatschappijkritische en verhalende balletten. "Hij wilde echt iets vertellen met zijn werk. Die stijl is helaas een beetje verloren gegaan: volgens mij zou de huidige theaterdans daar best weer wat vaker op mogen teruggrijpen."

Balletdanser Han Ebbelaar werkte samen met zijn vrouw Alexandra Radius regelmatig met Van Dantzig. "Rudi was een van de belangrijke pilaren van de danskunst in Nederland, van zeer groot belang voor de Nederlandse dans. Rudi was een aimabel mens, maar ook zeer emotioneel", vertelt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl