NOS NieuwsAangepast

Prins William naar Falklandeilanden

De Britse prins William wordt voor zes weken uitgezonden naar de Falklandeilanden. De RAF noemt de missie van de prins, die helikopterpiloot is bij de reddingsdienst, een routineklus, maar Argentinië spreekt van een provocatie.

Volgens onbevestigde berichten willen de Britten hun militaire aanwezigheid op de Falklands versterken. Premier Cameron garandeerde gisteren dat hij er alles aan doet om de eilanden te beschermen.

Na de oorlog die beide landen in 1982 voerden over de eilandengroep in de Atlantische Oceaan zijn Groot-Brittannië en Argentinië blijven ruziën over de Falklands. Recentelijk zijn de spanningen erover weer opgelopen.

Aanleiding is het Britse besluit om te gaan zoeken naar olie in de wateren rond de eilanden. Argentinië overtuigde daarna buurlanden ervan om geen schepen van de Falklands meer toe te laten in Zuid-Amerikaanse havens.

Kolonialisme

De Britse premier David Cameron beschuldigde Argentinië gisteren van kolonialisme omdat het land de Falklandeilanden blijft claimen. Hij noemt dat kolonialisme omdat de 3000 eilandbewoners liever onder Britse vlag blijven.

De beschuldiging van kolonialisme wordt hoog opgenomen in Argentinië. De Argentijnse regering noemde Engeland een synoniem voor kolonialisme en stelt dat het land de geschiedenis wil herschrijven.

74 dagen oorlog

De eilanden, zo'n 480 kilometer uit de Argentijnse kust, zijn sinds 1833 in handen van de Britten. In 1982 voerden Groot-Brittannië en Argentinië 74 dagen oorlog over de eilanden.

Daarbij kwamen 255 Britten en 650 Argentijnse militairen om.

Prins William vertrekt over enkele weken naar de Falkland eilanden. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn oom, prins Andrew, die in 1982 in de Falklandoorlog als helikopterpiloot vocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl