NOS NieuwsAangepast

ABP-pensioen mogelijk iets verlaagd

Ambtenarenpensioenfonds ABP houdt er serieus rekening mee dat de pensioenen volgend jaar met ongeveer een half procent moeten worden verlaagd. Een definitief besluit daarover wordt op 1 februari genomen.

De dekkingsgraad van het ABP is vorig jaar gedaald met 11 procentpunt tot 94 procent, terwijl 105 procent de norm is. Daardoor gaat ook de premie omhoog met twee procent. ABP is het grootste pensioenfonds met bijna drie miljoen leden.

Metaal

Ook de pensioenen van honderdduizenden gepensioneerden in de metaalsector dreigen volgend jaar te worden verlaagd. Volgens pensioenfonds PMT, het grootste fonds in de metaal, is het onvermijdelijk dat de pensioenen worden gekort als de crisis aanhoudt. Werknemers zullen ook door de maatregel worden getroffen, want ook de 'spaarpot' zal worden verlaagd.

Het bestuur van PMT houdt rekening met een korting van ongeveer 7 procent. De maatregel wordt nu al aangekondigd, maar gaat pas 1 april volgend jaar in. Bij PMT zijn meer dan een miljoen werknemers en gepensioneerden aangesloten. Het fonds had eind 2011 een dekkingsgraad van 88,5 procent. Dat betekent dat het fonds voor iedere euro die wordt uitgekeerd op dit moment 88,5 cent in kas heeft. Het wettelijk minimum ligt op 105 procent.

Noodzakelijk

Ook het andere fonds in de metaal, PME, heeft niet voldoende vermogen om alle toezeggingen waar te maken. Het fonds haalde vorig jaar een rendement van 9,5 procent, maar door de lage rente moet ook dit fonds de pensioenen mogelijk in 2013 verlagen. In een persbericht schrijft PME: "Deze maatregel kan helaas noodzakelijk zijn bij onvoldoende herstel op 31 december 2012."

Onlangs stelde de toezichthouder De Nederlandsche Bank zich soepel op bij de bereking van de tekorten. Dit scheelt PME miljoenen, maar niet genoeg om een korting nu al te kunnen vermijden.

Andere fondsen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn hoeft op dit moment nog geen kortingen aan te kondigen. De soepele opstelling van DNB helpt het fonds voor de zorg wel. Pensioenfonds Zorg en Welzijn is blij met die versoepeling.

Directeur Peter Borgdorff: "Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar voor Zorg en Welzijn wel een belangrijke druppel. Het betekent dat we net boven de kritische grens uitkomen. Met als gevolg voor onze gepensioneerden en deelnemers dat we op dit moment geen pijnlijke extra maatregelen hoeven te nemen". Zorg en Welzijn haalde vorig jaar een rendement van 8,4 procent. De dekkingsgraad steeg naar 97 procent.

De Nederlandsche Bank maakte onlangs bekend dat 125 pensioenfondsen dit jaar moeten aankondigen dat ze de pensioenen zullen verlagen. De maatregel wordt dit voorjaar aangekondigd, maar gaat pas op 1 april 2013 in.

Volgens bankpresident Knot treft de korting zo'n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten. De Nederlandsche Bank heeft met het oog op de "uitzonderlijke macro-economische effecten" besloten dat fondsen niet meer dan 7 procent hoeven te korten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl