NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen verlagen uitkering

Door Gert-Jan Dennekamp

Een aantal pensioenfondsen zal dit jaar al korten op de pensioenuitkering. Stichting Notarieel Pensioenfonds heeft vorig jaar al een korting doorgevoerd.

Het fonds voor de groothandel verf en vlakglas zal al op 1 april dit jaar de pensioenen verlagen. In een brief aan de deelnemers zegt het bestuur dat het pensioen op die datum met zes procent zal worden verlaagd. In december moeten de deelnemers rekening houden met een "tweede verlaging van nogmaals rond de 6 procent".

"Deze maatregel is helaas onvermijdelijk en heeft niet alleen consequenties voor onze gepensioneerden, maar ook voor de actieve deelnemers", staat in de brief.

Ook het pensioenfonds voor de Cultuur heeft de deelnemers gewaarschuwd dat dit voorjaar de pensioenen misschien moeten worden verlaagd. Beide fondsen zijn ook niet in staat op de pensioenen te indexeren, dus te verhogen met de prijsstijging.

Pensioenbelangen

Bij het fonds voor de groothandel verf en vlakglas zijn 25.000 deelnemers aangesloten, onder wie 3310 gepensioneerden. Voorzitter Suarez Menendez, die namens FNV Bondgenoten in het bestuur zit, was niet beschikbaar voor commentaar.

In de brief aan de deelnemers schrijft het bestuur: "Wij betreuren het dat wij, net als veel ander pensioenfondsen, dit soort maatregelen moeten nemen. Tegelijkertijd is het onze plicht als bestuur om uw pensioenbelangen voor de langere termijn te behartigen, ook in lastige tijden."

Andere fondsen

De Nederlandsche Bank maakte onlangs bekend dat 125 pensioenfondsen dit jaar aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen. De maatregel wordt dit voorjaar aangekondigd, maar gaat pas op 1 april 2013 in.

Volgens bankpresident Knot treft de korting zo'n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten. Dit aantal had nog veel hoger kunnen zijn, maar De Nederlandsche Bank heeft met het oog op de "uitzonderlijke macro-economische effecten" besloten dat fondsen niet meer dan zeven procent hoeven te korten. Morgen maken de grote fondsen bekend of ze volgend jaar moeten korten.

Maar sommige fondsen zullen nu dus al de pensioenen verlagen. Overigens worden ook werknemers die nu sparen door deze maatregel getroffen, zij worden gekort op hun 'spaartegoed'. Stichting Notarieel Pensioenfonds heeft vorig jaar al een korting doorgevoerd. Het fonds zal waarschijnlijk ook dit jaar een forsere korting doorvoeren.

Een ander fonds, Bikudak, dreigde vorig jaar ook te moeten korten, maar wist dat nog te voorkomen. De premies zijn daar wel "fors omhoog gegaan" en het fonds laat weten dat de opbouw is verlaagd.

Heeft u tips over uw pensioenfonds? Mail de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl