Invoerstop door Schmallenbergvirus

 »
  Foto: Jelmer de Haas

Rusland heeft de invoer van geiten en schapen uit Nederland, Duitsland en België stopgezet, omdat het Schmallenbergvirus in die landen is aangetroffen op boerderijen. Ook voeren de Russen geen vlees, embryo's en sperma meer in. Mexico heeft een invoerstop voor embryo's en sperma afgekondigd.

Het nieuwe virus werd eind vorig jaar ontdekt in Duitsland. Later werden ook Nederlandse en Belgische bedrijven getroffen. Het virus kan leiden tot misvormde en doodgeboren kalveren en lammeren. Het wordt overgedragen door kleine vliegjes, knutten.

Het virus is inmiddels op 66 Nederlandse bedrijven aangetroffen (.pdf). Doordat er dit jaargetijde niet of nauwelijks knutten zijn, denken experts dat dat aantal voorlopig zo zal blijven.

Onnodig

Staatssecretaris Bleker zegt dat een importverbod niet nodig is. Hij heeft zijn ambtgenoten in Rusland schriftelijk uiteengezet waarom ze het importverbod zouden moeten intrekken. Zo is de kans dat het virus wordt overgedragen aan een mens volgens experts bijzonder klein.

Rusland en Mexico zijn overigens geen grote afnemers van Nederlands vlees. Ook China overweegt een importstop in te stellen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Bij ons nog geen besmet lam geboren' Maino Remmers is in een schaapskooi bij Winterswijk. Er is namelijk bezorgdheid over het Schmallenbergvirus dat uit Duitsland komt.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio