NOS NieuwsAangepast

Tientallen voetbalteams geschorst

Sinds september 2011 zijn tientallen voetballers en voetbalteams geschorst voor excessief geweld op en rond het voetbalveld. Dit is onder meer een gevolg van het strengere beleid dat de KNVB sinds begin van dit voetbalseizoen hanteert voor geweld.

Sinds september hanteert de KNVB snellere strafprocedures. Een speler die zich heeft misdragen, krijgt binnen tien dagen zijn straf te horen. De bond straft in principe maximaal, de speler moet zelf met verzachtende omstandigheden aankomen. Wanneer meerdere spelers bij een vechtpartij of geweld zijn betrokken, wordt het hele team geschorst.

De KNVB is tevreden over het nieuwe beleid. De bond wil korte metten maken met geweld richting scheidsrechters, spelers onderling en richting supporters. Onlangs overleed een 77-jarige supporter in Amsterdam na een schop van een voetballer.

Cijfers

Door het nieuwe beleid zijn dit voetbalseizoen inmiddels 113 spelers door de KNVB veroordeeld wegens ernstig geweld. Van 34 spelers is het lidmaatschap van een vereniging afgenomen, 45 spelers zijn geschorst voor 2 tot 10 jaar en 9 spelers mogen 10 jaar lang niet meer voetballen in verenigingsverband. Verder zijn er 37 teams uit de competitie gehaald. Ook zijn nog eens 29 teams voorwaardelijk uit de competitie gehaald.

In vorige seizoenen waren deze cijfers veel lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl