NOS NieuwsAangepast

Publicatie rapport Chemie-Pack mag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid mag het rapport over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk publiceren. De rechter in Den Haag heeft dat beslist.

Chemie-Pack wilde in kort geding de publicatie voorkomen of op zijn minst meer tijd krijgen voor een inhoudelijke reactie, maar beide eisen zijn afgewezen.

Fouten

Chemie-Pack vindt dat het onderzoek door de raad is uitgevoerd in strijd met de wet. De rechter is het daar niet mee eens. Ook zouden er veel fouten in staan, maar die klacht vindt de rechter onvoldoende onderbouwd.

De rechter geeft Chemie-Pack wel gelijk met het betoog dat de onderzoeksraad had moeten kijken naar de rol van de brandweer bij de preventie en bestrijding van de brand. Dat onderzoek is nu gedaan door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) van minister Opstelten. Maar de rechter toont begrip voor het besluit van de onderzoeksraad om dat aan de IOOV over te laten.

De onderzoeksraad geeft Chemie-Pack tot volgende week woensdag de tijd om met een inhoudelijke reactie te komen. Het definitieve rapport verschijnt kort daarna.

Hard oordeel

Zondag lekten via de NOS de belangrijkste conclusies al uit. De onderzoeksraad velt een hard oordeel over de rol van het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's.

De raad concludeert onder meer dat de laatsten "telkens naar bevind van zaken handelden, waardoor de indruk kon ontstaan dat de overheid geen duidelijk verhaal had".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl