NOS NieuwsAangepast

Banken: duidelijkheid over hypotheekrente

De banken vinden dat het kabinet de discussie over de hypotheekrenteaftrek niet langer uit de weg mag gaan.

Door de onzekerheid over deze kwestie, stagneert de woningmarkt, zegt voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Als er niets verandert, zal dat volgens hem zo blijven.

"In de bankwereld veronderstellen we dat de hypotheekrenteaftrek er in de toekomst anders uit gaat zien. Wij zeggen tegen het kabinet: 'Regeren is vooruitzien en hef de blokkade op de discussie op'."

Nationaal akkoord

Staal vindt dat het kabinet "achter gesloten deuren" met alle partijen op de woningmarkt om tafel moet gaan zitten om te komen tot een "nationaal akkoord". Daarin moet het niet alleen gaan over de fiscale aftrek van hypotheekrente, maar over de woningmarkt in zijn totaliteit, inclusief de huurmarkt. In het bijzonder denkt Staal aan "iets extra's voor starters".

Er zijn genoeg mensen die een huis willen kopen, zegt Staal, maar iedereen wacht af. "Mensen geloven premier Rutte wel als hij zegt dat er in deze kabinetsperiode niets gebeurt. Maar ze weten ook dat het niet zo zal blijven. Daarom koopt nu bijna niemand een huis."

Goedkoop succes

Het is een misverstand te menen dat de hypotheekrenteaftrek in één klap wordt afgeschaft, stelt de NVB-voorzitter. "Er zijn talloze manieren om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en daar zijn genoeg voorstellen voor gedaan."

Niet alleen de huizenmarkt, maar heel de economie heeft onder de onzekerheid over de hypotheek te lijden, zegt Staal. "Banken zien dat als geen ander. Een goedlopende huizenmarkt betekent 2 procent economische groei. Als Rutte zegt dat we in zwaar weer zitten, moet hij er ook naar handelen. Het taboe op de discussie is een goedkoop succes dat je bij de kiezers weghaalt. Het is te dol voor woorden dat we elkaar zo gijzelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl