Makelaar bestraft in burgemeestersaffaire

Door verslaggever Robert Bas

Het tuchtcollege van de makelaarsorganisatie VBO heeft een taxateur/makelaar uit Rotterdam flink op de vingers getikt in de Schiedamse burgemeestersaffaire. De man heeft de woning van voormalig burgemeester Verver-Aartsen veel te hoog getaxeerd.

De VVD-politica gebruikte de onjuiste taxaties vervolgens in een procedure bij de rechtbank. Volgens het tuchtcollege is er sprake van frauduleus handelen. "Door overlegging van een onjuiste taxatie in een gerechtelijke procedure is de rechter valselijk voorgelicht", concludeert het tuchtcollege.

Conflict

Wilma Verver kwam vorig jaar in het nieuws door een conflict met lokaal aannemer Van den Tempel. Die had haar woning aan de Burgemeester Knappertlaan verbouwd. De VVD-politica weigerde de rekening van drie ton te betalen, omdat ze vond dat de aannemer slecht werk had geleverd. Ze misbruikte vervolgens haar positie als burgemeester door ervoor te zorgen dat de aannemer geen opdrachten van de gemeente meer kreeg. Naar aanleiding van de affaire deed het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten onderzoek. Dat concludeerde dat Verver als burgemeester verschillende keren misbruik van haar positie had gemaakt en een schrikbewind had gevoerd onder haar ambtenaren. Verver had tijdens het onderzoek al ontslag genomen, omdat ze zich door alle beschuldigingen belemmerd voelde in haar functioneren.

Overwaarde?

Het aannemersbedrijf probeerde vorig jaar augustus beslag te leggen op het wachtgeld, maar de rechter stak daar een stokje voor. De ex-burgemeester overlegde namelijk een taxatierapport uit juli waaruit bleek dat haar huis 2,1 miljoen euro waard was en dat er dus sprake was van een behoorlijke overwaarde. Volgens de rechter gaf dat voldoende garantie dat de aannemer zijn geld zou krijgen als hij de procedure over de niet-betaalde rekeningen zou winnen. De aannemer vermoedde dat er sprake was van onjuiste taxaties en stapte naar het tuchtcollege. Twee door de aannemer ingeschakelde makelaars waardeerden de woning op ongeveer 1,3 miljoen.

Volgens het tuchtcollege zijn er duidelijke aanwijzingen dat de taxateur van Verver bewust heeft meegewerkt aan frauduleus handelen. Het tuchtcollege heeft de taxateur een berisping gegeven en een voorwaardelijke schorsing van een half jaar opgelegd.

'Onzin'

De betrokken makelaar/taxateur wil niet reageren. Klaas Wilting, die optreedt als woordvoerder van Verver, noemt de conclusies van het tuchtcollege echter "absolute onzin". "De taxateur is in beroep gegaan en terecht, want dit is flauwekul. Hij heeft op goede wijze getaxeerd", aldus Wilting. Verver staat volgens hem nog volledig achter de taxatie. "Zij is zeker niet misleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl