Chinese economie iets minder gegroeid

Chinese winkel»
Chinese winkel Alexandra Moss / Flickr / Creative Commons by-nc-nd

De Chinese economie is het afgelopen kwartaal met 8,9 procent gegroeid. Dat is de laagste groei in bijna twee jaar, maar het cijfer viel hoger uit dan verwacht.

Over heel het jaar kwam de groei uit op 9,2 procent tegen 10,3 procent in 2010.

China kampt de laatste tijd met een sterke inflatie en een teruggang in de export. Dat laatste is te wijten aan een gedaalde vraag uit Europa en de Verenigde Staten als gevolg van de economische crisis.

Gemakkelijker

Om te voorkomen dat de economie oververhit raakt, heeft de regering in Peking het voor bedrijven minder gemakkelijker gemaakt om geld te lenen.

Analisten verwachten dat de groei in het huidige kwartaal verder vertraagt. Voor heel dit jaar wordt voorspeld dat de groei op zo'n 8 procent uitkomt.

De Chinese economie is na die van de VS de grootste ter wereld.

Deel deze pagina

Audio

  • Wouter Zwart: lagere economische groei in China was nodig De groei van de Chinese economie is vorig jaar afgenomen tot 9,2 procent. Het jaar daarvoor was er nog een groei van 10,3%.... Correspondent Wouter Zwart.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio