NOS WielrennenAangepast

Tour Down Under: ritzege Greipel

Andre Greipel heeft de eerste rit van de Tour Down Under gewonnen.

De Duitser van Lotto-Belisol was in de etappe over 149 kilometer (van Prospect naar Clare) de snelste in de massasprint.

Vier renners gingen in de Australische hitte direct op avontuur. Martin Kohler (BMC), Rohan Dennis (UniSA), Edouoard Vorganov (Katjoesja) en Marcello Pavarin (Vacansoleil-DCM) reden een voorsprong van meer dan elf minuten bijeen, maar na goed werk van Greenedge werd op twaalf kilometer van de finish de laatste vluchter in de kraag gevat.

In de tumultueuze slotfase was Greipel Lampre-renner Alessandro Petacchi net te snel af. Jevgeni Goetarovitsj finishte als derde. Het was Greipels negende ritzege in de Tour Down Under.

Valpartijen Vacansoleil-renners

In die slotfase gingen flink wat renners tegen de grond. Matteo Montaguti (sleutelbeen), Frédéric Guesdon (heup) en Jurgen Roelandts (nek) lijken de voornaamste slachtoffers. Hoe erg hun blessures zijn, is nog niet bekend.

Ook Kenny van Hummel viel. "We reden ongeveer zestig kilometer per uur en ik zag de renners van links naar rechts komen. Ik zat bij Petacchi in het wiel en kon geen kant meer op. Door de val heb ik me vandaag niet kunnen meten in de sprint, maar ik heb wel vertrouwen gekregen. Ik zat samen met (Wouter, red.) Mol vooraan en als de verwondingen meevallen gaan we deze week nog een keer kunnen sprinten om de prijzen. Het lijkt meteen goed te zitten met deze nieuwe koppelmaat."

De andere sprinter van Vacansoleil, Romain Feillu, viel al eerder in de etappe. "Ik zat achteraan de groep om wat te eten en ineens moest ik remmen en lag ik daar. Ik heb nu wat hoofdpijn en kreeg mijn stuur in mijn maag, maar ik kan morgen wel starten denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl