NOS NieuwsAangepast

SCP: mantelzorg onvoldoende gesteund

De steun die mantelzorgers krijgen van gemeenten schiet tekort, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vooral mantelzorgers die zorgen voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen vinden dat ze te weinig steun krijgen.

"De mantelzorgondersteuning van gemeenten sluit in veel gevallen niet aan bij de wensen en behoeften van deze groepen mantelzorgers", zeggen onderzoekers van het SCP. "Daarom wordt er weinig gebruik gemaakt van dit ondersteuningsaanbod."

Samenwerking

Het Planbureau benadrukt dat zorg voor deze mensen vaak zwaarder is dan de zorg voor ouderen. "De sociale netwerken van deze mantelzorgers zijn vaak klein. De zorg kan niet eenvoudig met anderen worden gedeeld."

Ook is de zorgduur langer, zeker waar het gaat om hulp aan mensen met een verstandelijke beperking. Een meerderheid van de ondervraagde mantelzorgers gaf al langer dan 10 jaar zorg. Een aantal van hen zorgde zelfs al meer dan 25 jaar.

De mantelzorgers zijn verder ontevreden over de samenwerking met professionele hulpverleners. Van gemeenten verwachten ze meer praktische ondersteuning zoals hulp bij administratie. Ook willen ze dat hun deskundigheid wordt erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl