NOS NieuwsAangepast

Claims wegens blokkade sluis Eefde

Rijkswaterstaat kan claims tegemoetzien van bedrijven die getroffen zijn door de blokkade van het Twentekanaal. Volgens de bedrijven loopt de schade in de miljoenen.

Door de blokkade moeten bedrijven als AkzoNobel, combiterminal Twente en mengvoederfabrikant ForFarmers vrachtwagens inhuren voor de aan- en afvoer van goederen. Combiterminal Twente is daardoor 40.000 euro extra per dag kwijt.

De gedupeerde bedrijven kunnen voor hun medewerkers deeltijd-WW aanvragen. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de bestaande wettelijke regeling opengesteld voor de getroffen ondernemingen.

Schade

De sluis bij Eefde, tussen het Twentekanaal en de IJssel, raakte op 3 januari geblokkeerd. Die dag viel de ruim 90.000 kilo wegende sluisdeur naar beneden.

Rijkswaterstaat onderzoekt de onbeschadigde sluisdeur aan de Twentse zijde van het kanaal. Die heeft wat schade opgelopen bij de val van de andere sluisdeur. Daarnaast hoopt Rijkswaterstaat bij deze gelijksoortige sluisdeur aanknopingspunten te vinden over de oorzaak van de val.

Het is niet bekend hoelang het Twentekanaal nog geblokkeerd blijft voor de scheepvaart. Voetgangers en fietsers kunnen sinds vandaag wel weer over de sluis. Voor het overige verkeer geldt een omleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl