NOS NieuwsAangepast

Reddingswerk cruiseschip hervat

Voor de kust van Toscane is het reddingswerk hervat bij het cruiseschip Costa Concordia. Het weer is verbeterd en het schip ligt stabiel. Rond de middag werd het reddingswerk stilgelegd in ruwe zee, toen het schip begon te schuiven en te kraken.

Het dodental van het ongeluk staat op zes. Er zijn nog zestien vermisten, onder wie zeker elf Duitse passagiers. Hun familieleden hebben zich bij de politie in Duitsland gemeld. Op het schip waren 42 Nederlanders. Van 34 Nederlanders is bekend dat ze in veiligheid zijn. Of er ook Nederlanders op de lijst van vermisten staan, is nog niet bekend.

De Costa Concordia voer vrijdag voor de kust van Toscane op een rots en sloeg om. Het schip ligt op zijn kant voor de kust van het eiland Giglio. Door de wilde zee verschoof het schip vanmorgen 9 centimeter.

Stookolie

Ook de bergers van Smit, die de duizenden tonnen stookolie uit het schip gaan pompen om een milieuramp te voorkomen, hadden het voorbereidende werk vanmiddag stilgelegd vanwege de ruwe zee. Onduidelijk is nog of zij hun werkzaamheden ook hervat hebben.

De eigenaar, rederij Costa Cruises, heeft laten weten dat het schip 2300 ton olie aan boord heeft en dat er geen tekenen zijn die wijzen op een olielek. Het schip was volgens de eigenaar technisch volkomen in orde.

Kapitein

Een vertegenwoordiger van de rederij erkende vanmorgen op een emotionele persconferentie dat er sprake is geweest van een menselijke fout. De kapitein heeft zich niet aan de voorgeschreven koers gehouden en is te dicht langs Giglio gevaren, aldus de zegsman.

Verklaringen van getuigen in de Italiaanse krant Corriere della Sera bevestigen dat. Kapitein Francesco Schettino zou een bemanningslid dat afkomstig is van het eiland, een plezier hebben willen doen. De man zou een week eerder met verlof gaan, maar bleef aan boord, omdat er geen vervanger kon worden gevonden.

Volgens de getuigen in de krant wilde de kapitein hem hiervoor belonen door vlak langs het eiland te varen. Toen het schip vlak bij het eiland was, zou de kapitein tegen hem hebben gezegd: "Kom kijken Antonello, kijk je eiland".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl