NOS NieuwsAangepast

AP opent kantoor in Noord-Korea

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) heeft een kantoor geopend in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Daarmee is AP de eerste westerse nieuwsorganisatie die een volledig bezet bureau heeft in Noord-Korea om het nieuws in woord, beeld en geluid te verslaan.

AP had sinds 2006 al een beeldkantoor in Noord-Korea dat beelden van nieuwsgebeurtenissen maakte en wereldwijd verspreidde. Nu mogen ook schrijvende journalisten en fotografen het land in om nieuws te verslaan. De nieuwe vestiging van AP zit in hetzelfde gebouw als het Noord-Koreaanse staatspersbureau Korean Central News Agency (KCNA).

Directeur Tom Curley van AP noemde het nieuwe kantoor zondag bij de officiële opening "een opmerkelijke mijlpaal". "Dit geeft ons de unieke mogelijkheid om de wereld nieuws over Noord-Korea te brengen dat er nu niet is." Aan de opening van het kantoor gingen maanden van "vruchtbare discussies" met het Noord-Koreaanse staatspersbureau vooraf, zei hij.

Evenwichtig

Kim Pyong Ho, directeur van KCNA, zei dat AP in die gesprekken heeft beloofd om "eerlijk, nauwgezet en evenwichtig" over Noord-Korea te berichten. Hij zei te hopen dat de vestiging van AP in Pyongyang "zal bijdragen aan de verbetering van de relatie tussen onze landen en het begrip voor elkaar".

Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn aartsvijanden. De twee landen liggen al jarenlang met elkaar overhoop, onder meer over het nuclaire programma van Noord-Korea en het conflict met Zuid-Korea, dat een bondgenoot is van de Amerikanen.

Persbureau AP heeft kantoren in meer dan honderd landen. Er werken bijna 2500 journalisten op zo'n 300 locaties wereldwijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl