NOS NieuwsAangepast

Bondspresident Wulff opnieuw beschuldigd

Door buitenlandredacteur Achille Prick

Nieuwe beschuldigingen aan het adres van de Duitse bondspresident Christian Wulff. In 2008 heeft een ondernemer een deel van de hotelkosten betaald toen Wulff als minister-president van Nedersaksen een bezoek bracht aan het Oktoberfest in München. De bondspresident ligt al weken onder vuur na diverse beschuldigingen.

Wulff verbleef destijds, samen met zijn vrouw en dochtertje in het hotel 'Bayerischer Hof' en de ondernemer David Groenewold betaalde de extra kosten voor een suite. Dat zegt de ondernemer in de zondagsuitgave van de Bild Zeituing. Wulff zou niets hebben geweten van de betaling.

Lovend

Eerder werd bekend dat diezelfde ondernemer een auteur had betaald voor het schrijven van een boek over Wulff. Een 'lovend' boek, zoals Duitse media melden. De ondernemer Groenewold was filmproducent en Wulff zou zich in die periode als minister-president hebben ingezet voor de filmbranche.

Daarnaast werden deze week vraagtekens geplaatst bij de airmiles die Wulff verzamelde als minister-president. Hij zou de gespaarde punten als minister-president hebben ingezet voor privégebruik.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU), die Wulff in 2010 voordroeg voor het ambt als bondspresident, blijft Wulff vooralsnog steunen. Wel zei ze dit weekend dat de bondspresident alle vragen die nog open zijn, moet beantwoorden.

Geloofwaardigheid

Merkel lijkt zo ongeveer de enige die Christian Wulff (ook CDU) nog steunt. Andere prominenten in de partij menen dat de bondspresident moet aftreden. Het ambt van bondspresident moet het juist hebben van vertrouwen en geloofwaardigheid en dat heeft Christian Wulff inmiddels verspeeld, is de opvatting.

De affaire rond Wulff begon eind vorig jaar toen informatie uitlekte over een omstreden hypotheek van Wullf. Als minister-president van Nedersaksen had hij een half miljoen euro geleend van de vrouw van een bevriende ondernemer. Wulff heeft inmiddels toegegeven dat hij daar destijds duidelijker over had moeten zijn.

Oorlog

Maar Wulff kwam pas echt onder vuur te liggen, toen bekend werd dat hij druk had uitgeoefend op media om berichtgeving over de omstreden hypotheek te verhinderen. Hij dreigde media ''de oorlog te verklaren". Ook dat is volgens veel Duitsers een bondspresident onwaardig, want vrijheid van meningsuiting is een groot goed in een democratie.

En juist een bondspresident moet de democratie bewaken. Zolang een bondspresident niet verdacht is van een strafbaar feit, kan niemand hem wegsturen. Toch is de publieke en politieke druk op Wulff om op te stappen ongekend hoog. Alleen de steun van bondskanselier Merkel lijkt hem op dit moment nog in het zadel te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl