NOS NieuwsAangepast

Marssonde in Stille Oceaan gestort

Brokstukken van de Russische Marsverkenner Phobos-Grunt zijn, op ruim 1000 kilometer van Chili, in de Stille Oceaan gestort.

Het grootste deel van de 13,5 ton wegende Phobos-Grunt is in de atmosfeer verbrand. Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zijn tussen de twintig en dertig brokstukken van bij elkaar zo'n 200 kilo in de Oceaan terechtgekomen.

Stralingsbesmetting

Vooraf was niet duidelijk waar het ruimteschroot precies zou neerkomen. Dat kon in principe overal op de planeet zijn, tussen 51,4 graden noorderbreedte en 51,4 graden zuiderbreedte. In Nederland vielen delen van Limburg, Brabant en Zeeland nog net in de gevarenzone.

Tussen het ruimteschroot zitten mogelijk enkele kilo's radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

Sabotage

De Phobos-Grunt werd op 8 november gelanceerd en kwam in een baan om de Aarde, maar de motoren die het ruimteschip op weg naar Mars moesten sturen weigerden.

Russische ruimtevaartautoriteiten weten niet zeker wat de oorzaak was. Deze week noemde het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos sabotage als oorzaak voor enkele mislukte lanceringen het afgelopen jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl