Twee lichamen gevonden in cruiseschip Italië

Reddingswerkers hebben vanmiddag de lichamen van twee oudere mannen gevonden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Ze lagen achterin het schip, bij een verzamelpunt voor noodsituaties.

Door de vondst van de lichamen loopt het dodental vandaag op tot vijf. Reddingsploegen zijn nog op zoek naar vijftien vermiste opvarenden. Vanochtend werd nog uitgegaan van veertig vermisten.

Huwelijksreis

Reddingswerkers hebben tot nu toe drie mensen levend uit het schip gered. Vannacht werd een Zuid-Koreaans echtpaar uit het wrak gehaald. Het stel was op huwelijksreis. De twee hebben meer dan 24 uur in een hut van het schip vastgezeten.

Vanochtend kwam daar een Italiaanse officier van het schip bij. Hij had een gebroken been en kon zich daarom niet in veiligheid brengen.

Geen officiële mededeling

De Costa Concordia voer vrijdagavond bij het eiland Giglio in de Middellandse Zee op een rots en kapseisde. Het schip had ongeveer 3200 passagiers aan boord, voornamelijk uit Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. De bemanning telde ruim 1000 man.

Volgens correspondent Andrea Vreede verloopt de zoekactie naar overlevenden moeizaam. "Een groot gedeelte van het schip ligt onder water. Dat wordt onderzocht door duikers, maar die hebben hun werkzaamheden vannacht moeten staken, omdat het veel te donker was. Ze zijn vanochtend bij het eerste licht weer begonnen."

Er is een reddingsteam van speleologen ingezet. Dat zijn mensen die normaal gesproken in grotten naar mensen zoeken. "Die zijn met touwen en ander materieel bezig om hut voor hut - het zijn 1500 hutten - het hele schip te doorzoeken. Er zijn veel blokkades, er zijn veel problemen. Dus dat gaat heel langzaam", aldus Vreede.

Te veel risico

De Italiaanse kapitein van het cruiseschip heeft gezegd dat de rots niet goed op de zeekaarten stond, maar justitie gaat uit van een menselijke fout waardoor het schip te dicht langs de kust voer. De kapitein is gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld.

Hem wordt verweten dat hij te veel risico heeft genomen en daardoor verantwoordelijk is voor de dood van zeker drie opvarenden, twee Fransen en een Peruaan.

Op Schiphol kwamen gisteravond de eerste van de 34 Nederlanders aan die op de Costa Concordia meevoeren. Alle Nederlanders zijn ongedeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl