NOS NieuwsAangepast

Nederlanders op cruiseschip ongedeerd

Aan boord van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia waren zeker 34 Nederlanders, die zijn allemaal ongedeerd. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich baseert op reizigers die de reis georganiseerd hebben geboekt. Waarschijnlijk zijn er ook geen slachtoffers onder Nederlanders die zelf de cruise hebben geregeld, maar daar zijn nog niet alle gegevens over bekend.

Dertien Nederlandse passagiers hadden geboekt bij Tui, via reisbureau Kras. Zes van hen komen vanavond nog naar huis via Milaan. De rest komt later.

De anderen hadden de cruise onder meer gereserveerd via Zeetours Cruises en Cruise Travel. De meesten komen binnenkort terug naar Nederland. Sommige mensen zijn hun paspoort kwijtgeraakt. Zij krijgen een noodpaspoort van het Nederlands consulaat.

Koud

Een van de opvarenden was Nellie Steeman. Ze zat bij een illusionistenshow toen het schip op de rotsen liep. "Er was een grote klap en het schip ging schudden. We dachten: dit hoort bij de show. Al gauw bleek dat het schip scheef ging hangen. Er ontstond lichte paniek. Toen kwam weer een klap en het schip ging nog schever hangen."

De opvarenden werden door het personeel naar reddingsboten gebracht. Dit ging er volgens Steeman vrij georganiseerd aan toe. De boten gingen naar het eilandje Giglio, waar de passagiers aan land gingen.

"We hebben daar uren en uren gezeten. Er was helemaal niks en het was erg koud. Sommige mensen hadden blote voeten of waren in avondkleding. We stonden te bibberen van de kou. Het enige winkeltje op het eiland werd helemaal leeggekocht."

Rotsen

De Costa Concordia liep gisteravond op de rotsen bij het Italiaanse eiland Giglio. In de romp ontstond een scheur van tientallen meters en het schip maakte slagzij. Zeker drie mensen kwamen om het leven en veertien mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl