NOS NieuwsAangepast

Taiwanese president Ma herkozen

President Ma Ynig-jeou van Taiwan is herkozen voor een nieuwe periode van vier jaar. Hij zocht de afgelopen jaren met succes toenadering tot aartsvijand China. De Taiwanezen hebben hem met zijn herverkeizing nu gesteund in dat beleid.

''De kiezers bevestigen ons beleid om de geschillen met China uit de wereld te helpen en de toenadering om te zetten in economische voordelen'', reageerde Ma in de hoofdstad Taipei ten overstaan van duizenden aanhangers die feestvierden.

Na het tellen van 99 procent van de stemmen, stond Ma op 51,6 procent van de stemmen. Zijn uitdaagster, de 55-jarige econome Tsai Ing-wen, behaalde 45,6 procent en erkende haar verlies. Ook in het parlement behoudt de Nationale Partij van Ma de meerderheid, al werd die wel wat kleiner.

De opkomst ligt naar verwachting boven de tachtig procent. Ook veel Taiwanezen van buiten Taiwan zijn speciaal naar huis gegaan om hun stem uit te brengen. Tussen enkele Chinese steden en de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn extra vluchten ingezet.

China

De verkiezingen draaiden vooral om de economie en om de relatie met grote buur China. Onder de huidige president Ma zijn de banden met China de afgelopen jaren flink aangehaald. Dat is goed voor de Taiwanese economie die sterk gericht is op export.

Tegenkandidate Tsai Ing-wen wilde juist weer wat meer afstand nemen van China. Veel Taiwanezen zijn bang dat China via de toenadering ook steeds meer politieke invloed krijgt op Taiwan. China beschouwt Taiwan nog steeds als een afvallige provincie nadat het eiland Taiwan zich in 1949 afsplitste van China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl