NOS NieuwsAangepast

Ik fraudeer, jij fraudeert, wij frauderen

Eind vorig jaar was het groot nieuws, de frauderende hoogleraar Diederik Stapel. In de discussie rondom het nieuws werd ook de vraag gesteld of dit vaker voorkomt. Het NRC heeft dit onderzocht en komt vanochtend tot de conclusie dat de afgelopen jaren zeker zestien wetenschappers bestraft zijn wegens fraude. Ze werden ontslagen, overgeplaatst of berispt. De krant baseert zich op cijfers vanaf 2005 van universiteiten en academische ziekenhuizen.

In de laatste zes jaar zijn volgens het NRC 102 zaken van wetenschapsfraude behandeld. In 27 gevallen was er werkelijk gefraudeerd, meestal ging het om plagiaat. Maar er werden ook gegevens verzonnen of bijgewerkt en auteursnamen weggelaten bij publicaties.

Utrecht

De krant ontdekte ook een fors verschil tussen de universiteiten. De Universiteit Utrecht behandelde ongeveer dertig zaken, in Tilburg was tot de zaak-Stapel nooit een onderzoekscommissie ingesteld naar vermeende fraude.

Hoogleraar en psycholoog Diederik Stapel bleek jarenlang gegevens van publicaties te hebben vervalst. Het ging om onderzoeken die regelmatig in het nieuws kwamen, zoals zijn studie naar vleeseters en hufterigheid. Ook in Rotterdam en Nijmegen vertrokken onderzoekers nadat fraude was ontdekt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl