NOS NieuwsAangepast

Dit jaar geen stresstest voor banken

Er komt dit jaar geen nieuwe stresstest voor banken. De European Banking Authority (EBA) ziet daarvan af, omdat de banken druk bezig zijn om het eigen vermogen op peil te brengen.

De EBA heeft aan het persbureau Dow Jones laten weten dat "het geen nut heeft" de stresstest gelijktijdig met de kapitaalverhoging uit te voeren.

De banken hebben tot juni de tijd om voldoende kapitaalbuffers op te bouwen. Volgende week moeten de banken hun plannen bij de nationale toezichthouders ingeleverd hebben. Het bestuur van de EBA zal op 8 en 9 februari vergaderen over de aangeleverde plannen.

Gezakt

De stresstest is de afgelopen twee jaar telkens in de zomer gehouden. Op de eerste test in 2010 was veel kritiek, omdat ook banken die de boel niet helemaal op orde hadden, toch goed uit de test kwamen. Een paar maanden later bleek toen dat vooral Ierse banken die waren geslaagd, geld van de overheid nodig hadden om te voorkomen dat ze zouden omvallen.

In 2010 zakten zeven banken. Vorig jaar zakten acht Europese banken voor het examen. Daar waren geen Nederlandse instellingen bij.

De EBA stelt dat de bankautoriteit niet verplicht om jaarlijks een test af te nemen. "Het is afhankelijk van de situatie, of het uitkomt een test op dat moment uit te voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl