NOS NieuwsAangepast

'Aanslag Homs was Syrische opzet'

De aanslag in de Syrische stad Homs, waarbij woensdag een Franse cameraman om het leven kwam, is waarschijnlijk met opzet van de Syrische regering uitgevoerd op journalisten. Dat zegt de Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar, die bij de aanlsag gewond raakte.

"Ik heb geen bewijs, maar er zijn wel heel veel aanwijzingen voor dat het een vooropgezet spel was van het Syrische regime", zei Wassenaar tegen NOS-correspondent Ron Linker.

Een Belgische radiojournalist die erbij was, denkt dat ook. "We kunnen het niet zwart op wit bewijzen, maar als je de stukken van de puzzel samenlegt, blijft dit toch een vreemd verhaal", zei journalist Jens Franssen in een radio-uitzending van de Belgische omroep VRT.

Rustige wijk

Deze week konden vijftien buitenlandse journalisten onder begeleiding van veiligheidstroepen een bezoek brengen aan Syrië.

Op de dag van de aanslag ging de gids opeens niet mee met de groep, vertelt Franssen. "Exact op het moment dat wij er waren, werden vijf granaten afgevuurd. Nadien was het opnieuw rustig in de wijk." Alle winkels in de straat waren gesloten, terwijl er volgens de journalist in de rest van de stad wel veel leven op straat was.

"In deze wijk was nog nooit eerder gevochten, er was geen enkel raam afgetaped, er was geen enkele inslag van een mortiergranaat, geen enkel kogelgat. De oppositie heeft helemaal geen mortieren. Waarom zouden die munitie verspillen in deze wijk? Het enige wat daar op dat moment liep, waren twaalf westerse journalisten", vertelt Wassenaar.

Onderzoek

Bij de aanslag kwam de Franse journalist Gilles Jacquier om het leven. Europese regeringsleiders hebben een onderzoek geëist naar de aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl