NOS NieuwsAangepast

Hoe kiest Frankrijk een president?

De Franse president wordt direct verkozen door het volk. Alle Fransen die ouder zijn dan 18 jaar zijn stemgerechtigd. Ook voor de kandidaten geldt de leeftijdsgrens van 18 jaar. Bij de vorige verkiezingen was dat nog 23.

Om een stortvloed aan kandidaten te voorkomen en om fantasten en gelukszoekers te mijden, zijn er wel een paar voorwaarden. Gelijk met de kandidaatstelling moet er een lijst met 500 handtekeningen van gekozen bestuurders worden ingeleverd die deze kandidatuur steunen.

Deze 500 moeten zelf verkozen zijn voor hun ambt, dus bijvoorbeeld parlementsleden, burgemeesters, leden van de regionale raden en gemeenteraden. De handtekeningen moeten uit minstens dertig verschillende departementen komen, om strikt lokale kandidaten te weren.

Sluitingdatum 16 maart

De lijst met zogenoemde "parrainages" moet worden ingeleverd voor vrijdag 16 maart 2012, 18.00 uur. De regie ligt verder in handen van de Conseil Constitutionel, waar de lijsten worden gecontroleerd.

Als alles klopt en eventuele onduidelijkheden zijn opgehelderd, dan wordt de kandidatenlijst gepubliceerd.

Twee rondes

De verkiezingen worden gehouden in twee rondes. Bij de eerste ronde van 22 april kan iedereen op alle kandidaten stemmen. Haalt een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen, wat overigens nog nooit gebeurd is, dan is de kous af.

Zeer waarschijnklijk wordt er dus op 6 mei een tweede ronde gehouden, waarna Frankrijk voor de komende 5 jaar weer een president heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl