NOS NieuwsAangepast

Politieke gevangenen Birma vrij

De Birmese autoriteiten hebben een groot aantal politieke gevangenen vrijgelaten. Onder hen zijn verschillende leiders van de studentenopstand van 1988 en een oud-premier die zeven jaar geleden in ongenade viel bij de junta. Gisteravond maakte de Birmese staatstelevisie de vrijlating van meer dan 650 gevangenen bekend.

Het is niet duidelijk hoeveel van hen politieke gevangenen zijn, maar de dissidenten die erbij zijn, genieten groot aanzien bij het volk.

Nieuwe wind

De vrijlating is opnieuw een teken dat het land, waar een militair bewind jarenlang elke vorm van oppositie onderdrukte, af wil van z'n internationale isolement. Gisteren bereikte de regering een wapenstilstand met de Karen-rebellen. De partijen hebben zestig jaar met elkaar gevochten.

Vorig jaar verving een burgerregering het militaire bewind. Sindsdien begeeft de regering zich op het pad van hervormingen. Zo is onder andere de censuur verlicht, zijn vakbonden toegestaan en werd al eerder een aantal gevangenen vrijgelaten.

De nieuwe regering hoopt dat de vooruitgang die er geboekt wordt, leidt tot de opheffing van sancties tegen het verarmde land. Het Westen eist al langer de vrijlating van de 1500 politieke gevangenen in Birma als voorwaarde voor betere betrekkingen.

Icoon

Oppositieleidster en icoon van het verzet, Aung San Suu Kyi, is optimistisch over de nieuwe wind die er in haar land waait. Zij steunt de hervormingen en roept de internationale gemeenschap op dat ook te doen.

"Birma staat op de rand van een democratische doorbraak, die doorbraak heeft nog niet plaatsgevonden, maar we staan op het punt die omslag te maken. We vragen onze internationale vrienden om ons te helpen op deze moeilijke weg".

Sinds kort staat de jarenlange verboden partij van Suu Kyi, de NLD, weer officieel geregistreerd als politieke partij en die zal ook meedoen aan de parlementsverkiezingen.

Toch hebben de militairen in het land nog altijd buitensporig veel macht. Sommige actiegroepen denken daarom dat de veranderingen niet blijvend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl