Sap enthousiast over missie Kunduz
GroenLinks-fractieleider Sap is enthousiast over de Nederlandse missie in Kunduz. Dat zei ze vannacht toen ze samen met de andere fractieleiders terugkwam van een bezoek van vier dagen aan Afghanistan.
"Ik ben onder de indruk van wat de Nederlandse trainers al hebben gerealiseerd", zei ze. Graag zou Sap nog zien dat Nederland het justitiële apparaat in Kunduz gaat helpen.
Soepeler
Ook Alexander Pechtold is tevreden over wat hij heeft gezien in Afghanistan. De D66-voorman heeft het idee dat het trainen van de politie echt zin heeft. "Als agenten een auto moesten aanhouden, dan richtten ze een geweer op de bestuurder en die stopte dan. Nu leren ze van de Nederlanders dat dat ook op een beschaafdere manier kan, door bijvoorbeeld een stopteken te geven."
Afghanistan is volgens Pechtold nog steeds een gevaarlijk land, maar hij heeft de indruk dat het een stuk soepeler verloopt dan eerst. "Het land is dertig jaar lang een puinhoop geweest. Iedereen leeft al decennia lang in ellende. Nu zie je in Kunduz op de hoek van de straat iemand in een uniform staan. Het lijkt Nederland wel."
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is onder de indruk van de missie. Hij zag dat de wil er is om dingen te verbeteren. Wel moet het vertrouwen van de Afghaanse burgers in de politie nog flink stijgen, volgens Voordewind.
Verlenging
Vorig jaar steunde GroenLinks na veel aarzelingen de trainingsmissie, waardoor er een Kamermeerderheid was.
Sap is opgelucht dat GroenLinks bepaalde voorwaarden had gesteld voor de missie. "Daar hebben we natuurlijk ook naar gevraagd, hoe onze mannen en vrouwen dat zelf hebben ervaren, hoe de Afghanen dat ervaren. De kritiek op onze eisen wordt daar niet gedeeld. En dat is goed om te merken."
Het kabinet wil de missie nu uitbreiden, maar Sap zegt dat haar steun niet zeker is. "Het kabinet is aan zet. Dat mag eerst een voorstel doen."
Volgens Pechtold kan de missie verbeterd worden. "Ik denk dat het wel wat effectiever kan, als we scherp kijken naar de beperkingen die we aan de missie hebben opgelegd." Als voorbeeld noemt Pechtold verbetering van de Afghaanse grenspolitie.