NOS NieuwsAangepast

Mogelijk weer geen Arondeuslezing

De jaarlijkse Arondeuslezing van de provincie Noord-Holland dreigt opnieuw niet door te gaan. De beoogde spreker, trendwatcher René Boender, ziet ervan af vanwege de politieke ophef die is ontstaan. Hij heeft ook twee anonieme dreigtelefoontjes gekregen.

Met name de Noord-Hollandse PVV is kritisch over de Arondeuslezing, omdat die de provincie veel te veel geld zou kosten. Fractieleider Brinkman noemde Boender onder meer een graaier.

Wespennest

Boender zegt dat hij zich niet in een "politiek wespennest" wil begeven. Hij is niet afgeschrikt door de dreigtelefoontjes, zegt hij; veel erger vindt hij het dat de naam van verzetsheld Willem Arondeus door de ontstane ophef door het slijk wordt gehaald.

Fractieleider Jeff Leever van de Noord-Hollandse Ouderenpartij, tevens voorzitter van de werkgroep die de Arondeuslezing organiseert, heeft begrip voor de beslissing van Boender. Hij vindt het wel "uiterst jammer" dat het zo loopt en zegt dat de Provinciale Staten worden gedicteerd door de PVV.

De werkgroep gaat zich nu beraden op de vraag hoe het verder moet. Leever kan nog niet zeggen of er een andere spreker wordt gezocht. PVV'er Brinkman schrijft op Twitter dat hij hoopt dat de provincie de lezing nu helemaal afblaast.

Politiek verhaal

Vorig jaar zou Thomas von der Dunk de Arondeuslezing houden. Dat ging niet door omdat hij er een te politiek verhaal van zou hebben gemaakt, waarin hij onder meer de PVV vergeleek met de NSB. De publicist hield het verhaal toen alsnog in het park tegenover het provinciehuis in Haarlem, waar de lezing gepland was.

De Arondeuslezing is een initiatief van de provincie Noord-Holland om verzetsstrijder Willem Arondeus (1894-1943) te herdenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl