NOS NieuwsAangepast

Lot Griekenland in handen van banken

Door economieverslaggever Eva Wiessing

Het was een harde afspraak op de Europese top in juli vorig jaar: Griekenland krijgt alleen extra steun uit Europa, als ook de banken bereid zijn om mee te betalen. Nu, zes maanden later, ligt er nog steeds geen akkoord met de banken en heeft Griekenland nog altijd geen zicht op die extra 109 miljard euro aan Europese leningen. De onderhandelingen met de banken slepen maar voort en de tijd dringt. Mislukt de deal, dan kan het niet anders of Griekenland gaat alsnog failliet.

Aanvankelijk zouden de banken akkoord gaan met het kwijtschelden van 21 procent van de schuld van Griekenland. Maar in oktober bleek al dat Griekenland daar nauwelijks mee geholpen zou zijn. Banken moesten ten minste 50 procent van de schuld kwijtschelden om de enorme schuldenberg enigszins behapbaar te maken. Dus begonnen de onderhandelingen met de banken weer van voor af aan. Vooralsnog zonder resultaat, terwijl de tegenvallers in de Griekse economie zich opstapelen.

Kredietbeoordelaar Fitch maakte vandaag bekend dat zelfs een afschrijving van 60 procent van de schuld volstrekt onvoldoende is om Griekenland uit de problemen te helpen. Fitch acht daarom de kans aanwezig dat Griekenland dit jaar nog gedwongen wordt om de eurozone te verlaten.

Hedgefondsen

Voor Nederland onderhandelt ING mee in Athene. ING bezit nog 1,2 miljard aan Grieks schuldpapier en houdt in de boeken al rekening met een verlies op deze post van 60 procent. Maar andere banken stellen zich minder flexibel op tegenover de Grieken.

Enkele durfinvesteerders, hedgefondsen, zouden het afgelopen jaar juist veel Grieks staatspapier hebben opgekocht in de hoop hier flink op te verdienen. Zo is er een pakket aan staatsleningen van 14,4 miljard euro dat in maart afloopt. Griekenland moet dat geld aan zijn beleggers uitkeren als er voor die tijd geen deal is. Hedgefondsen zouden nu proberen om de onderhandelingen te rekken tot eind maart, om in elk geval dat geld te kunnen opstrijken.

Verzekering

En dan zijn er ook nog banken en investeerders die geen enkele behoefte hebben aan het vrijwillig kwijtschelden van de schuld, omdat ze hun staatsobligaties verzekerd hebben. Ze krijgen niets van de verzekering als ze Griekenland de schuld vrijwillig kwijtschelden. De verzekering betaalt wel uit als Griekenland onverhoopt failliet zou gaan. Geen wonder dat het lastig is voor de Grieken om deze onderhandelingen tot een goed einde te brengen.

Eind deze week wordt zwaargewicht Charles Dallara in Athene verwacht om namens bankenfederatie IIF de onderhandelingen te leiden. En Athene hoopt vurig dat het iets oplevert. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verwacht deze of volgende week alles rond te hebben. Maar ook hij moest tegenover de NOS toegeven dat het allemaal verre van zeker is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl