NOS NieuwsAangepast

Kabels van fietsrotonde op knappen

In Eindhoven dreigen enkele kabels van een zwevende fietsrotonde boven een weg te knappen. De weg tussen Eindhoven en Veldhoven is daarom afgesloten.

De bijzondere fietsrotonde, de Hovenring, werd eind vorig jaar boven de weg geplaatst en hangt met kabels aan een pyloon van 70 meter hoog. De kruising onder de zwevende rotonde ging op oudjaar weer open voor verkeer. De rotonde was nog niet opengesteld voor fietsers.

Staaldelen

Een buurtbrigadier twitterde dat volgens de gemeente de bekabeling te zwak is en op het punt staat van knappen. Ook raadt hij aan om ruim afstand te houden van de Hovenring in verband met eventueel wegspringende staaldelen bij het knappen van de kabels.

Volgens de gemeente is vastgesteld dat sommige tuien bij bepaalde weersomstandigheden met een hoge frequentie trillen. Daardoor bestaat de kans dat die tuien kapot gaan en daarbij een gevaar voor het onderliggend autoverkeer veroorzaken. Instortingsgevaar van de fietsrotonde zelf is er volgens de gemeente echter niet.

Veiligheid

Er wordt nu gezocht naar zowel een tijdelijke als een definitieve oplossing om de trillingen op te laten houden. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk. Zolang de tuien trillen, blijft de weg onder de fietsrotonde afgesloten voor verkeer. De veiligheid van de constructie kan dan niet worden gegarandeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl