NOS NieuwsAangepast

Laura Dekker strijkt driekleur

Zeilmeisje Laura Dekker heeft de Nederlandse driekleur op haar boot vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. Ze is zo boos over de blijvende bemoeienis van leerplichtambtenaren, dat zij de Nederlandse vlag heeft gestreken.

De 16-jarige Laura, die probeert als jongste een solo-zeilreis om de wereld te maken, heeft niet alleen de Nederlandse nationaliteit, van haar vader, maar ook de Duitse, van haar moeder, en de Nieuw-Zeelandse, omdat zij daar is geboren tijdens een wereldreis van haar ouders.

Volgens haar vader, Dick Dekker, heeft zij de Nieuw-Zeelandse vlag gehesen uit protest tegen het feit dat hij werd ontboden voor een gesprek bij het Regionaal Bureau Leerplicht in Goes.

Nooit meer terug

In de Volkskrant zegt het hoofd van het leerplichtbureau, Ien Blaasse, dat berichtgeving door de NOS een belangrijke reden was om in te grijpen. Eind september vertelde Laura in een skypegesprek met het Jeugdjournaal dat ze de boot belangrijker vindt dan school.

Dick Dekker weigert om gehoor te geven aan de oproep en door de advocaat van Laura is een klacht ingediend bij de gemeente Goes en tegen de organisatie van leerplichtambtenaren.

Laura vaart nu richting Sint Maarten, waar zij, als alles goed gaat, over twee weken zal worden ingehaald als jongste solozeiler ooit. Vorige week liet Laura al weten dat zij daarna niet terug wil naar Nederland, maar dat ze zich zal vestigen in Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl