NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: compensatie Q-koorts

De Nationale Ombudsman vindt dat het Rijk de mensen moet compenseren die ziek zijn geworden door de uitbraak van Q-koorts.

Minister Schippers van Volksgezondheid zei vorige maand dat ze niets voor de patiënten kan betekenen, maar ombudsman Alex Brenninkmeijer wil dat er toch iets gebeurt. "De overheid heeft keuzes gemaakt waarvan deze mensen de dupe zijn geworden", zegt hij woensdag in verschillende kranten.

Daarom gaat hij zoeken naar de beste vorm om de slachtoffers tegemoet te komen. Dat kan een vergoeding van bijzondere ziektekosten zijn of een andere financiële vergoeding.

Fouten

Duizenden mensen zijn ziek geworden door Q-koorts, een infectieziekte die bij schapen en geiten voorkomt. Veel Q-koortspatiënten kampen al jaren met chronische klachten. Meer dan twintig slachtoffers zijn overleden.

In november 2010 uitte de Evaluatiecommissie Q-koorts zware kritiek op de aanpak van Q-koorts door het kabinet. Minister Schippers erkende toen dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl