NOS NieuwsAangepast

Tutsi-leider Kagame liet vliegtuig niet neerhalen

Paul Kagame, de huidige president van Rwanda, heeft in 1994 toch geen opdracht gegeven voor het neerschieten van een vliegtuig met de toenmalige Rwandese president. Dat concluderen Franse rechters in een nieuw onderzoek.

Het neerschieten van het vliegtuig leidde destijds tot de genocide in Rwanda.

Met deze conclusie wordt Kagame vrijgepleit van een zware Franse beschuldiging, die jarenlang de verhoudingen tussen Frankrijk en Rwanda verstoorde. Een Franse rechter bevestigde in 2006 het zogeheten 'Kagame-complot': dat aanhangers van Kagame een raket hadden afgevuurd op het vliegtuig van Hutu-president Habyarimana.

Uitlokking?

Kagame zou dit hebben gedaan om moordpartijen op zijn eigen Tutsi's uit te lokken, als voorwendsel om met zijn rebellenleger Rwanda binnen te vallen en de macht over te nemen. De Rwandese regering reageerde woedend op deze Franse beschuldiging en verbrak de diplomatieke betrekkingen voor drie jaar.

Op verzoek van Franse onderzoeksrechters is de kwestie opnieuw ter plekke onderzocht door zes Franse experts. Die concluderen nu dat de raket van één kilometer afstand is afgevuurd vanaf een basis van het toenmalige regeringsleger. De rebellen van Kagame kunnen volgens de onderzoekers onmogelijk in de buurt van die basis zijn geweest.

Dit nieuwe Franse rapport strookt met de officiële Rwandese lezing dat de raket is afgevuurd door Hutu-extremisten, die hun president te slap vonden, omdat hij de macht wilde delen met Tutsi's.

Waarheid

De Rwandese regering reageerde tevreden om het nieuwe rapport. "Met deze wetenschappelijke waarheid rekenen de rechters voorgoed af met de zeventien jaar durende campagne om de genocide te ontkennen of de schuld te geven aan de slachtoffers ervan", aldus de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de volkenmoord in Rwanda werden zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's gedood door radicale Hutu's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl